Saturday, May 5, 2007

Εργοβιογραφικό Θόδωρου Σούμα

Εργοβιογραφικό Θόδωρου Σούμα



Ο Θόδωρος Σούμας άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Ινστιτούτο των Τεχνών της Επικοινωνίας ( Ι.Α.D.) των Βρυξελών.
Τις συνέχισε στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού ( Universite Paris 8 ), όπου πήρε τον Ιούνιο του 1976 πτυχίο Licence στο Τμήμα των Κινηματογραφικών και Οπτικο-ακουστικών Σπουδών. Επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα του 3ου Πανεπιστημίου Παρισιού για ένα έτος ως ελεύθερος ακροατής. Toν Ιούνιο του 1977 πήρε πτυχίο Licence στο Τμήμα Φιλοσοφίας του 8ου Πανεπιστήμιου Παρισιού. Το Σεπτέμβριο του 1980 πήρε μεταπτυχιακό πτυχίο Maitrise από το 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, με θέμα

Η Αναπαράσταση της σεξουαλικής σχέσης στο ερωτικό σινεμά. Παρατηρήσεις που συνοδεύουν ένα ερωτολογικό φιλμ μυθοπλασίας. ( Ταυτότητες και ρόλοι ).- Βαθμός « πολύ καλός».

Ο Θόδωρος Σούμας σκηνοθέτησε και παρήγαγε τις ταινίες:
1979. Ταυτότητες και ρόλοι. Ασπρόμαυρη ταινία ερωτολογικής μυθοπλασίας, 16 χιλιοστών, διάρκειας 35΄.Προβλήθηκε στον Ορφέα Βουλιαγμένης, στη γκαλερί Ώρα, στο πληροφοριακό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σε εβδομάδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον κινηματογράφο Στούντιο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο κ.α.
1982. Ιάσων, ο διχασμένος εραστής. Ασπρόμαυρη ταινία μυθοπλασίας, 16 και 35 χιλιοστών, διάρκειας 45΄. Α΄ μέρος της μεγάλου μήκους ταινίας-δίπτυχο Περί Έρωτος ( που το β΄μέρος της σκηνοθέτησε η Μαρία Γαβαλά ). Το φιλμ ήταν συμπαραγωγή των δύο σκηνοθετών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ηθοποιοί: Γιάννης Ζαβραδινός, Γιώτα Φέστα, Χαρά Αγγελούση. Προβλήθηκε από μία εβδομάδα στον κιν/φο Αλκυονίδα και στον κιν/φο Ριβολί Θεσσαλονίκης (διανομή Μητρόπουλου), στο πληροφοριακό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και πήρε μέρος στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν.
1984. Ο Διαγραμμένος. Έγχρωμη, 16 και 35 χιλιοστών, διάρκειας 40΄, ψυχολογική και πολιτική ταινία μυθοπλασίας ( πολιτικής φαντασίας ). Συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Προβλήθηκε στον κιν/φο Αλκυονίδα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ,στο πληροφοριακό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κ.α.

Ο Θόδωρος Σούμας δίδαξε Ιστορία Κινηματογράφου και Ανάλυση φιλμ, στην Κινηματογραφική σχολή Σταυράκου, το 1991 & 1992.
Είναι κριτικός κινηματογράφου από το 1978, έχει δημοσιεύσει πολλές κριτικές, άρθρα και μελέτες σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά και εκδόσεις για τον πολιτισμό. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Έγραψε και δημοσίευσε τα παρακάτω κινηματογραφικά βιβλία στις εκδόσεις Αιγόκερως :
Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα / ερωτισμός ,( 1983, τρεις εκδόσεις )
Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο Χολλυγουντιανό σινεμά ,( 1992 )
12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες ,( 1999 )
Εξέδωσε επίσης στις εκδόσεις Απόπειρα τη συλλογή διηγημάτων
Η Κλαίρη και η θάλασσα , ( 2001 )

Με κείμενό του συμμετείχε στην ιταλική έκδοση
Εrotismo & Cinema , edizioni Scenastudio Coop.va

Δημοσίευσε κείμενά του, κριτικές ή μελέτες, ή ανέλαβε την επιμέλεια αφιερωμάτων στις εκδόσεις και τα βιβλία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

No comments: